Promovarea Incluziunii și a Societăților Egale

Promovarea Incluziunii și a Societăților Egale

Acțiunea de Incluziune EUTOPIA este o inițiativă inovatoare și orientată spre provocări, care include misiunea de a promova și asigura că învățământul superior este inclusiv și accesibil pentru toți studenții. Citiți Manifestul Incluziunii EUTOPIA Citiți Cadrul Incluziunii EUTOPIA Citiți despre munca EUTOPIA cu Balcanii de Vest

Implementarea principiilor de incluziune, deschidere, egalitate și diversitate necesită ca instituțiile de învățământ superior să depășească abordările tradiționale de schimb și să integreze practici și programe bine coordonate, care sunt explicit și sincer concepute pentru a susține două obiective cheie:

sprijinirea incluziunii pentru toți, indiferent de gen, statut socio-economic, rasă, etnie, afiliere regională, origine migrațională, capacități, orientare sexuală, identitate transgender sau expresie; acordarea atenției relației dintre agendele ideale de incluziune, pe de o parte, și echilibrul real al corpului studențesc și problemele de inegalitate financiară, pe de altă parte.

Abordarea EUTOPIA pune accent pe practici incluzive prin implicarea persoanelor cu experiențe directe de excludere în planificarea și implementarea politicilor. Invitând studenți defavorizați să împărtășească experiențele lor și să participe la activități, demonstrăm valoarea incluziunii și arătăm că o planificare bună vine de jos în sus. Învățământul superior inclusiv aduce beneficii individelor din grupurile defavorizate și din regiunile mai puțin dezvoltate, precum și corpului studențesc mai larg, contribuind la dezvoltarea individuală, bunăstare și convergența în învățământul superior. Instituțiile incluzive pot acționa ca modele pentru societatea mai largă și pot promova dezvoltarea transformatorie a justiției sociale și incluziunii.

Principiul principal al proiectului este de a oferi oportunități de învățare egale pentru toate grupurile de studenți, în special pentru cei defavorizați din cauza sexului, rasei, etniei, originii imigrante, situației economice, dizabilităților, și așa mai departe. În acest sens, proiectul urmărește două obiective: dezvoltarea de recomandări și inițiative care să promoveze egalitatea și incluziunea pentru grupurile defavorizate și construirea în comun a expertizei privind modul în care principiile europene de deschidere și incluziune pot fi aplicate în toate regiunile europene, inclusiv în Balcanii de Vest, în special în legătură cu educația. Cu puține excepții, universitățile din această regiune pot include studenții structural defavorizați în activitățile academice internaționale pe baza capacității lor de a obține finanțare internațională pentru cercetare.

Principii Cheie Ca parte a proiectului pilot EUTOPIA, acțiunea de promovare a incluziunii și a societăților egale va contribui la următoarele:

o definiție comună a defavorizării; dezvoltarea de recomandări și inițiative pentru incluziunea grupurilor defavorizate; proiectarea strategiilor și metodelor de educație pentru incluziunea Balcanilor de Vest; crearea unui program de cercetare comun axat pe problemele legate de Balcanii de Vest; cresterea conștientizării și furnizarea de informații despre cele mai bune practici și promovarea diversității prin organizarea unei “Zile a Diversității”. Implementarea acestei acțiuni în cadrul proiectului pilot EUTOPIA demonstrează că incluziunea nu este doar un cuvânt la modă în politicile sociale sau universitare europene de astăzi, ci că o astfel de participare poate exista și poate facilita schimbări pentru studenții defavorizați. Prin asigurarea incluziunii și participării, putem crea o universitate a viitorului deschisă pentru toată lumea.